19 Ιουλίου 2015

Ποιος κάλεσε τους Τούρκους στην Κύπρο το 1974 … ;

Η ομιλία του Μακαρίου στον ΟΗΕ στις 19/7/1974 εξηγεί ίσως γιατί ποτέ δεν άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου. Ήταν απόφαση των Ελληνικών και Κυπριακών πολιτικών δυνάμεων.
Εδώ αποκαλύπτεται μέρος της ομιλίας. Ολόκληρη εδώ.
19 Ιουλίου 1974: Ομιλία Μακαρίου στον ΟΗΕ (μέρος της ομιλίας)
« … Το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία της Κύπρου. Χωρίς ίχνος σεβασμού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος….
Ακολούθως, με επισκέφθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Κύπρο, κατόπιν εντολής της κυβερνήσεώς του, για να μού εξηγήσει, ότι η αριθμητική μείωση των μελών της εθνοφρουράς ή η αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών θα οδηγούσαν στην εξασθένιση της κυπριακής άμυνας, σε περίπτωση τουρκικού κινδύνου. ………………….
Απάντησα ότι, όπως έδειχναν να εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό. Και, όπως αποδείχθηκε, οι φόβοι μου ήσαν δικαιολογημένοι…..
Αν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί τότε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας δημιούργησε και υποστήριξε την τρομοκρατική οργάνωση "ΕΟΚΑ Β", που είχε στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και της οποίας τα μέλη αυτοαποκαλούντο "ενωτικοί";….
Στα στρατόπεδα της εθνοφρουράς, οι Έλληνες αξιωματικοί με κατηγορούσαν συνεχώς πως, ενώ η Ένωση ήταν δυνατή, εγώ υπονόμευα την πραγματοποίησή της ……. 
Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους…. » 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Ο Μακάριος καταγγέλλει στον ΟΗΕ την εισβολή από ξένο κράτος (Ελλάδα) στην Κύπρο. Το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε το ονόμασε «Εισβολή της Ελλάδος»
2. Θεωρούσε τον Τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον Ελληνικό.
3. Η ΕΟΚΑ Β΄ ήταν τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
4. Το πραξικόπημα δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων, αλλά είναι εισβολή των Ελλήνων που οι συνέπειές του πλήττουν Έλληνες και Τούρκους της Κύπρου.

ΕΡΩΤΗΜΑ
-          -  Ποιος κάλεσε τους Τούρκους στην Κύπρο, ώστε να αποκαταστήσουν την τάξη ως εγγυήτρια δύναμη;
- Ποια άλλα επιχειρήματα ήθελαν οι Τούρκοι για να μπουκάρουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: