21 Φεβρουαρίου 2011

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ και η επανάσταση

Μια εξαιρετική ιστορική ανάλυση στο Αντίβαρο για το ρόλο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και του κλήρου στην επανάσταση του 1821.
Μεταξύ άλλων έχουμε την μαρτυρία του "αφορισμένου" Υψηλάντη και του ίδιου του σουλτάνου :
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έγραφε στους Σουλιώτες:
«Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σας στέλνει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να τα θεωρείται αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου».
Σε "Προκήρυξη" του (YAFTA) ο σουλτάνος έγραφε :
"ο δόλιος Ρωμηός Πατριάρχης, καίτοι κατά το παρελθόν είχε δώσει πλαστά δείγματα αφοσιώσεως, όμως κατά την περίπτωσιν ταύτην, μη δυνάμενος να αγνοή την συνωμοσίαν της επαναστάσεως του έθνους του [...] γνωρίζων δε ο ίδιος και υποχρεωμένος να γνωστοποιήση και εις όσους το ηγνόουν, ότι επρόκειτο περί επιχειρήσεως ματαίας, ήτις ουδέποτε θά επετύγχανε [...], όμως ένεκα της εμφύτου διαφθοράς της καρδίας του, ου μόνον δεν ειδοποίησε, ουδέ επετίμησε τους αφελείς [...], αλλά, κατά τα φαινόμενα, αυτός ο ίδιος, όπισθεν των παρασκηνίων, έδρα κρυφίως, ως αρχηγός της επαναστάσεως.…" (Γ. Ζώρα, όπ. π., σ. 9). Ο Σουλτάνος, γνώστης των πραγμάτων, δίνει την ερμηνεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: