2 Ιουνίου 2009

Περί Βατοπαιδίου κουτοπονηριές

Ένα ενδιαφέρον κείμενο ( εδώ ) με τίτλο :
“Αναπάντητα ερωτήματα μετά την τηλεμαχία”
Από τα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων είχαν την καρτερική υπομονή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτών που μετρούν την τηλεθέαση, να παρακολουθήσουν την λεγόμενη «τηλεμαχία» περίπου 860.000. Όταν έφθασε η συζήτηση στην 6η ενότητα που αναφερόταν στη « Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση» η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του Δελτίου Ειδήσεων του Mega κ. Όλγα Τρέμη υπέβαλε στον κ. Πρωθυπουργό δύο ερωτήσεις που αφορούσαν το θέμα του Βατοπαιδίου.
Η δημοσιογράφος πιστή στη γραμμή των ΜΜΕ επέμενε να χαρακτηρίζει το θέμα της ανταλλαγής των εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του ελληνικού κράτους ως «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης» που «ζήμιωσε το ελληνικό δημόσιο με ένα δις ευρώ» και εστίασε την ερώτηση της στην πολιτική ευθύνη πέντε Υπουργών της Κυβερνήσεως.
Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη υπόθεση του Βατοπαιδίου που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια. Αμνήστευσε δε όλους τους πολιτικούς, του Πασόκ και της Ν.Δ λέγοντας ότι κανείς τους δεν ζήμιωσε επί σκοπώ το Ελληνικό δημόσιο. Παραδέχτηκε δε ότι έκανε όλες τις ενέργειες, αναφέροντας συγκεκριμένες πράξεις, για να αποτραπεί αυτή η ζημιά.
Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η ίδια η Ι. Μονή του Βατοπαιδίου με επιστολή στον τότε Υπουργό Οικονομικών πρότεινε την ακύρωση όλων των πράξεων των ανταλλαγών και επιστροφή εις την προηγούμενη κατάσταση και ακόμα περιμένει απάντηση!
Η δεύτερη ερώτηση για μας έμεινε αναπάντητη. Φυσικά έχουμε συνηθίσει στους ελιγμούς των πολιτικών μας. Απαντούν σε όσα θέλουν. Δεν απαντούν στα δύσκολα, ούτε δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις, συνήθως γενικόλογες και όποιος θέλει ας καταλάβει ό,τι καταλάβει! Αυτό χαρακτηρίζεται ευστροφία και εξυπνάδα. Εμείς αυτό το λέμε «κουτοπονηριά».Αυτό γίνεται εν γνώσει τους. Θεωρούν τους πολίτες μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και ότι μόνο αυτοί είναι οι έξυπνοι. Και ο κ. Πρωθυπουργός, ως πολιτικός κινήθηκε με ένα τέτοιο τρόπο.
Προσέξτε την ερώτηση της δημοσιογράφου που προϋπέθετε, κατά την άποψη μου, μια τοποθέτηση που είχε γίνει από την Υπουργό Εξωτερικών πριν λίγες ημέρες στο Mega ότι στο θέμα του Βατοπαιδίου θα τιμωρηθούν εκείνοι που κατέστρωσαν και υλοποίησαν το σχέδιο των ανταλλαγών. Αυτό φυσικά ήταν ένα μήνυμα. Ποιοι είναι αυτοί που κατέστρωσαν το σχέδιο δεν είπε.
Η ερώτηση: «Δηλαδή θα πρέπει εμείς να πιστέψουμε ότι αυτό το σκάνδαλο που έφερε τη χώρα άνω κάτω έγινε από δυο μοναχούς χωρίς καμία βοήθεια από κυβερνητικά στελέχη με την έννοια της παρέμβασης στον κρατικό μηχανισμό και αυτοί οι δύο άνθρωποι μ’ έναν τρόπο πραγματικά αξιοθαύμαστο, κατάφεραν να συντονίσουν δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν γνωρίζονταν καν μεταξύ τους και οι οποίοι ανήκαν σε 4 διαφορετικές Υπηρεσίες. Αυτό είναι που πρέπει να πιστέψουμε για το Βατοπαίδι;»
Σαφής ερώτηση. Η δημοσιογράφος λέει ξεκάθαρα ότι ο συντονισμός έγινε από πολιτικά πρόσωπα που μπορούσαν από τη θέση που κατείχαν να συντονίσουν τις 4 διαφορετικές Υπηρεσίες. Ο συντονισμός λοιπόν ήταν αδύνατο να γίνει από δύο μοναχούς οι οποίοι δεν γνώριζαν τις διάφορες αυτές υπηρεσίες.
Τι απάντησε ο κ. Πρωθυπουργός;
«Επανειλημμένα έχω πει ότι οι επιδιώξεις υστερόβουλες, επιδιώξεις απληστίας διαπλέχθηκαν με παθογένειες της κρατικής μηχανής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό.
Αλλά δεν πιστεύω ότι ουδείς πολιτικός -να το πω έτσι χονδρά- εχρηματίσθη ή πήγε να χρηματιστεί απ΄ αυτή την υπόθεση. Και αναφέρομαι και σε πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, που χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή, αλλά και επί των ημερών μας».
Γιατί δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία; Ποιοί είχαν επιδιώξεις υστερόβουλες και επιδιώξεις απληστίας; Δεν μας είπε. Μήπως ήταν οι μοναχοί; Μήπως οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες; Μήπως Υπουργοί; Καμία απάντηση. Φταίνε οι παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό το ακούω από όλους τους πολιτικούς εδώ και πολλά χρόνια. Είναι και αυτό μια υπεκφυγή.
Ευτυχώς που είπε ότι οι Υπουργοί δεν χρηματίστηκαν για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Έτσι απάλλαξε τους μοναχούς από μια τέτοια κατηγορία, η οποία εντέχνως πλανάται στους χώρους των ΜΜΕ.
Και με το σεβασμό που έχουμε στο Πρωθυπουργικό αξίωμα ρωτάμε.
Δεν γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός ότι η Μονή Βατοπαιδίου, όπως και όλες οι άλλες Μονές είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου; Πού βρίσκεται λοιπόν το «σκάνδαλο» ή η «ζημιά» αφού οι ενέργειες του Κράτους βρίσκονται μέσα στο κύκλο των δημόσιων συμφερόντων; Από κανένα από τους πολιτικούς μας δεν ακούσαμε να ειπωθεί αυτό.
Δεν γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός ότι όλες οι ενέργειες για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, οι εκτιμήσεις, οι ανταλλαγές με ακίνητα ή εκτάσεις του δημοσίου έγιναν από κρατικές υπηρεσίες τις οποίες δεν ήξεραν, ούτε είχαν πρόσβαση οι μοναχοί της Μονής μετά από αποφάσεις των διαφόρων κατά καιρούς Υπουργών; Έστω όπως λέει ο ίδιος λόγω αμέλειας; Δεν άρχισαν οι ανταλλαγές για να τακτοποιήσει το κράτος ακτήμονες γεωργούς της Λίμνης Βιστωνίδας;
Η επίσκεψη του στη Μονή Βατοπαιδίου και η γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ και τους μοναχούς, του άφησε την εντύπωση ανθρώπων υστερόβουλων και άπληστων; Τι ήθελε να κάνει ο Γέροντας. Να πει στις διάφορες υπηρεσίες ότι εμείς δεν θέλουμε όσα μας δίνετε;
Τελικά δεν μας πείσατε, ούτε με το ύφος ούτε με τα λεγόμενά σας. Και όπως διάβασα σε ένα πολύ εύστοχο άρθρο στο διαδίκτυο «ο άγιος Γέροντας Εφραίμ και όλη η εκλεκτή και ευλογημένη Βατοπαιδινή Συνοδία του προσδοκούν με καρτερικότητα και μαρτυρική υπομονή την άνωθεν δικαίωση και την παραδειγματική τιμωρία των θλιβερών ενόχων της Μεγάλης Σκευωρίας- της Μεγαλύτερης στην Νεώτερη Ελληνική Ιστορία».
Και εμείς αυτό προσδοκούμε και ευχόμαστε.
Α. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: