27 Ιουνίου 2008

Πανεπιστημιακό άσυλο

Ας απολαύσουμε τις απόψεις των πανεπιστημιακών μας για το άσυλο στα πανεπιστήμια (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2008)

Σ. Καρβούνης (πρύτανης Παν. Πειραιά) στην ‘Ελευθεροτυπία’
«Ελ»: Εξωπανεπιστημιακά στοιχεία χθες παραβίασαν το πανεπιστημιακό άσυλο στο ΑΕΙ Πειραιά. Συγκαλέσατε πρυτανικό συμβούλιο, το αρμόδιο όργανο, όπως εκ του νέου νόμου προβλέπεται, για να ζητήσει την επέμβαση της αστυνομικής δύναμης, εάν και όταν αξιολογηθεί ως επιτακτική επιλογή;
«Καρβ»: Έχω δηλώσει σαφώς και επαναλαμβάνω ότι, όσο είμαι πρύτανης, δεν πρόκειται να καλέσω καμιά Αστυνομία.
«Ελ»: Προτείνετε αποτελεσματική διέξοδο;
«Καρβ» : Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο. Όσο για τους φοιτητές εκείνους που δρουν στα Πανεπιστήμια, θα πρέπει να μάθουν ότι υπάρχουν αξίες και νόμοι που θα πρέπει να τηρούν• αν δεν τους αρέσουν, να τους αλλάζουν διά της ψήφου, όχι με καδρόνια.

ΕΡ: Ποιος θα πάρει τα καδρόνια από τα χέρια τους Κε Πρύτανη;

Κ. Μουτζούρης ( πρύτανης ΕΜΠ )
Αν τυχόν προκύψουν ταραχές, δεν θα πάρουμε την Αστυνομία. Δημοκρατικές και πανεπιστημιακές διαδικασίες δεν γίνονται με την παρουσία και την προστασία της Αστυνομίας. Είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε το άσυλο.
ΕΡ: Πως το διαφυλάξατε μέχρι τώρα Κε Πρύτανη;

Στ. Κουμπιάς ( πρύτανης Παν. Πάτρας )
Παρά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, τα προβλήματα στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να λυθούν με την παρουσία κατασταλτικών μηχανισμών. Επαναλαμβάνω ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους με πρόληψη, διάλογο και πειθώ. Το απαιτεί η φύση του ακαδημαϊκού χώρου.
ΕΡ: Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης και διαλόγου και τι απέφεραν Κε Πρύτανη;

Ιωακείμ Γρυσπολάκης (πρύτανης του Πολυτεχνείου της Κρήτης)
Το ακαδημαϊκό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύσει την προσωπικότητα του κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι πρυτανικές εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται μέσα στο Πανεπιστήμια. Η παρεμπόδιση της διαδικασίας αυτής αποτελεί παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρέπει οι πλειοψηφίες να απομονώσουν τις ομάδες που δρουν φασιστικά καταλύοντας τη Δημοκρατία
ΕΡ1: Με ποιο τρόπο προτείνετε, οι πλειοψηφίες να απομονώσουν τις φασιστικές ομάδες που καταλύουν το άσυλο, καταστρέφοντας ότι βρουν μπροστά τους, Κε Πρύτανη; ( με ξυλοδαρμό άραγε; )
ΕΡ2: Τι κάνετε εσείς για την παρεμπόδιση της παραβίασης του ασύλου, που εσείς λέτε ότι παραβιάζεται;

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=62252088,70012344,92223672,10598136,40618872,98012728,18357368,32728568
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Α.Μάνθος (πρύτανης Αριστ. Παν. Θεσσαλονίκης) - 28 /5/ 2008
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Μάνθος, μετά τη βίαια διακοπή από φοιτητές της συνεδρίασης της Συγκλήτου, που επρόκειτο να συζητήσει το θέμα του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος του ΑΠΘ.
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1212012347.php
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ 4 / 5 / 2008
Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω και μέσα στη Γεωπονική Σχολή, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύχτα από ομάδες νεαρών, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης του χασίς. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη. ( Πηγή:http://www.ert.gr )
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι αξιότιμοι πρυτάνεις μας λένε ότι ωραία λόγια περί διαλόγου και δημοκρατίας. Επιβεβαιώνουν την κατάλυση του ασύλου. Δεν μας λένε τι κάνουν οι ίδιοι για την προστασία του ασύλου.

Τα δελτία ειδήσεων όμως μας πληροφορούν :

1. Για τον ξυλοδαρμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Για τις καταστροφές στην Γεωπονική σχολή Αθηνών σε εκδήλωση υπέρ της αποποινικοποίησης του χασίς.
3. Για τις τεράστιες καταστροφές που προκαλούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία ( κάψιμο πολυτεχνείου κλπ )

Ταυτόχρονα όλοι μιλάνε για αύξηση της χρηματοδότησης. Τον χρηματοδότη Ελληνικό λαό τον ρώτησαν;
Οι άνθρωποι που στην πράξη αποδείχθηκαν ανίκανοι να προστατεύσουν την περιουσία του Ελληνικού λαού έχουν το θράσος να ζητάνε αύξηση της χρηματοδότησης, εννοώντας προφανώς τους μισθούς τους!
Όταν οι πρυτάνεις και οι «πανεπιστημιακοί» που με την ανοχή τους καίγονται τα πανεπιστήμια πληρώσουν από την τσέπη τους τις ζημιές, τότε να μιλήσουμε για χρηματοδότηση.
Ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται άλλο να πληρώνει για να λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως άνδρα προστασίας χασισεμπόρων – χασισοχρηστών και κάθε είδους φασιστοειδών με μαύρες κουκούλες.
Μήπως ήρθε η ώρα να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες από τις πρυτανικές αρχές για παράβαση καθήκοντος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: